On-line velkoobchod s vínem Krobelomat

Vinařství

Co znamená CHZO, CHOP, známkové či VOC

Vinaři mají povinnost nechat svá vína zatřídit dle zákona.
Přečtěte si, co znamenají zkratky, pod kterými můžete jednotlivá vína nakoupit.


Jakub Adámek Jakub Adámek, 5. 2. 2019




Románský nebo germánský

Pro lepší orientaci v jakosti tichých vín českých a moravských slouží dvě klasifikace.
1. tzv. germánský způsob porovnává vína dle vyzrálosti hroznů ve vinohradu a zatřídění určuje množství cukru ve vylisovaném moštu.
2. tzv. románský způsob klade důraz na původ hroznů a zatřídění určuje apelace pro daný region, u nás nazvaný Víno Originální Certifikace, ve zkratce VOC nebo také V.O.C.

Moravské zemské víno - CHZO

Moravské zemské víno patří do germánského způsobu zatřídění. Je nadřazeno bývalým stolním vínům, dnes Víno bílé, Víno růžové a Víno červené, u všech bez dalšího popisu.

Patří do kategorie CHZO (Chráněné zeměpisné označení) a je dále děleno dle vinařské oblasti na Zemské víno české nebo Zemské víno moravské. Takovéto víno musí mít minimální cukernatost při sběru 11° NM a lze jej před alkoholovou fermentací dosladit řepným cukrem.

Nadřazenou kategorií je pak CHOP (Chráněné označení původu), kde jsou zatříděna vína kvalitnější, splňující další podmínky.

 

Taková vína bývají nekomplikovaná a hodí se jako doprovod k jídlu.

Jakostní víno - CHOP

CHOP je u nás používáno ve spojení s kategorií označenou jako Jakostní víno. Tato kategorie je dále rozdělena na Jakostní víno odrůdové, Jakostní víno známkové, Vino originální certifikace (VOC nebo V.O.C) a Jakostní víno s přívlastkem - kabinet,  pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, slámová a ledová.

Vína zařazená do kategorií jsou rozděleny dle cukernatosti a dalších parametrů.

Jakostní víno odrůdové

Jakostní odrůdové víno patří do germánského způsobu zatřídění. Je nadřazeno bývalým stolním vínům, dnes Víno bílé, Víno růžové a Víno červené, u všech bez dalšího popisu a vínům kategorie CHZO (Chráněné zeměpisné označení).

Takové víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů sklizených a vyrobených v téže vinařské oblasti. Cukernatost při sběru musí být minimálně 15° NM a lze jej před alkoholovou fermentací dosladit řepným cukrem. Víno musí být vyrobeno maximálně ze 3 odrůd uvedených ve Státní odrůdové knize nebo odrůd povolených Evropskou únií.

Ve stejné kategorii CHZO jsou pak klasifikována další vína nesoucí označení jakostní víno zemské či VOC nebo vína s vyšším přívlastkem označená kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, slámová a ledová.   

 

Jsou to vína universální, která se hodí na běžné popíjení stejně jako do gastronomie.

Jakostní víno známkové

Jakostní odrůdové víno patří do germánského způsobu zatřídění. Je nadřazeno bývalým stolním vínům, dnes Víno bílé, Víno růžové a Víno červené, u všech bez dalšího popisu a vínům kategorie CHZO (Chráněné zeměpisné označení).

Takové víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů sklizených a vyrobených v téže vinařské oblasti. Cukernatost při sběru musí být minimálně 15° NM a lze jej před alkoholovou fermentací dosladit řepným cukrem. Víno se může vyrábět mísením vinných hroznů, hroznové šťávy či hotových vín, dle tradiční receptury.

Ve stejné kategorii CHZO jsou pak klasifikována další vína nesoucí označení jakostní víno odrůdové či VOC nebo vína s vyšším přívlastkem označená kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, slámová a ledová.   

 

Jakostní vína známková jsou vína, která bývají mísena tak, aby měla každým rokem stejně skvělé parametry.

Víno Originální Certifikace - V.O.C.

Vína VOC  patří do románského způsobu zatřídění. Je nadřazeno bývalým stolním vínům, dnes Víno bílé, Víno růžové a Víno červené, u všech bez dalšího popisu a vínům kategorie CHZO (Chráněné zeměpisné označení).

Takové víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů sklizených a vyrobených v menším regionu než je vinařská oblast. Cukernatost při sběru musí být minimálně 15° NM a lze jej před alkoholovou fermentací dosladit řepným cukrem, což ale v drtivé většině nebývá zapotřebí. Víno podléhá vnitřní kontrole jednotlivých apelací. Aktuálně máme v naší republice VOC Znojmo, VOC Mikulov, VOC Pálava, VOC Modré Hory, VOC Valtice a VOC Blatnice.

Ve stejné kategorii CHZO jsou pak klasifikována další vína nesoucí označení jakostní víno zemské, jakostní víno odrůdové nebo vína s vyšším přívlastkem označená, kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, slámová a ledová.   


Vína VOC nesou charakter svého terroir a zaručují garantovanou kvalitu místní apelací.

Kabinetní víno - Kabinet

Kabinety jsou přívlastková vína, která patří do germánského způsobu zatřídění. Je nadřazeno bývalým stolním vínům, dnes Víno bílé, Víno růžové a Víno červené, u všech bez dalšího popisu a vínům kategorie CHZO (Chráněné zeměpisné označení).

Takové víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů sklizených a vyrobených z registrovaných vinic jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřena SZPI. Cukernatost při sběru musí být minimálně 19° NM a podíl cukru ve víně se nesmí zvyšovat přidáním sacharózy.

 

Ve stejné kategorii CHZO jsou pak klasifikována další vína nesoucí označení jakostní víno zemské, jakostní víno odrůdové či VOC  nebo vína s vyšším přívlastkem označená pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, slámová a ledová.


Kabinetní vína bývají dobře pitelná, lehčí, s nižším obsahem alkoholu.

Pozdní sběr

Pozdně sběrová vína jsou přívlastková vína, která patří do germánského způsobu zatřídění. Je nadřazeno bývalým stolním vínům, dnes Víno bílé, Víno růžové a Víno červené, u všech bez dalšího popisu a vínům kategorie CHZO (Chráněné zeměpisné označení).

Takové víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů sklizených a vyrobených z registrovaných vinic jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřena SZPI. Cukernatost při sběru musí být minimálně 21° NM a podíl cukru ve víně se nesmí zvyšovat přidáním sacharózy.

 

Ve stejné kategorii CHZO jsou pak klasifikována další vína nesoucí označení jakostní víno zemské, jakostní víno odrůdové či VOC  nebo vína s vyšším přívlastkem označená kabinet, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, slámová a ledová.


Pozdní sběry jsou kvalitní vyzrálá vína s důrazem na harmonii a požadavek zákazníka.

Výběr z hroznů

Vína ve výběru z hrozů jsou přívlastková vína, která patří do germánského způsobu zatřídění. Je nadřazeno bývalým stolním vínům, dnes Víno bílé, Víno růžové a Víno červené, u všech bez dalšího popisu a vínům kategorie CHZO (Chráněné zeměpisné označení).

Takové víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů sklizených a vyrobených z registrovaných vinic jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřena SZPI. Cukernatost při sběru musí být minimálně 24° NM a podíl cukru ve víně se nesmí zvyšovat přidáním sacharózy.

 

Ve stejné kategorii CHZO jsou pak klasifikována další vína nesoucí označení jakostní víno zemské, jakostní víno odrůdové či VOC  nebo vína s vyšším přívlastkem označená kabinet, pozdní sběr, výběr z bobulí, výběr z cibéb, slámová a ledová.


Výběry z hroznů mohou být hřejivější s vyšším podílem alkoholu a stejně tak výrazněji sladká díky neprokvašenému zbytkovému cukru.

Výběr z bobulí

Vína ve výběru z bobulí jsou přívlastková vína, která patří do germánského způsobu zatřídění. Je nadřazeno bývalým stolním vínům, dnes Víno bílé, Víno růžové a Víno červené, u všech bez dalšího popisu a vínům kategorie CHZO (Chráněné zeměpisné označení).

Takové víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů sklizených a vyrobených z registrovaných vinic jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřena SZPI. Cukernatost při sběru musí být minimálně 27° NM a podíl cukru ve víně se nesmí zvyšovat přidáním sacharózy.

 

Ve stejné kategorii CHZO jsou pak klasifikována další vína nesoucí označení jakostní víno zemské, jakostní víno odrůdové či VOC  nebo vína s vyšším přívlastkem označená kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z cibéb, slámová a ledová.

 

Výběry z bobulí jsou zpravidla plná, bohatá vína s výraznějším zbyktovým cukrem.

Výběr z cibéb

Vína ve výběru z cibéb jsou přívlastková vína, která patří do germánského způsobu zatřídění. Je nadřazeno bývalým stolním vínům, dnes Víno bílé, Víno růžové a Víno červené, u všech bez dalšího popisu a vínům kategorie CHZO (Chráněné zeměpisné označení).

Takové víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů sklizených a vyrobených z registrovaných vinic jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřena SZPI. Cukernatost při sběru musí být minimálně 32° NM a podíl cukru ve víně se nesmí zvyšovat přidáním sacharózy.

 

Ve stejné kategorii CHZO jsou pak klasifikována další vína nesoucí označení jakostní víno zemské, jakostní víno odrůdové, či VOC  nebo vína s vyšším přívlastkem označená, kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, slámová a ledová.


Hrozny vín v kategorii výběr z cibéb zůstávají viset ve vinohradu, dokud téměř neseschnout. Často bývají napadeny ušlechtilou plísní Botrytis Cinerea, která tento proces urychluje. Vína jsou velmi extraktivní, sladká a velmi vzácná.

Ledové víno

Ledová vína jsou přívlastková vína, která patří do germánského způsobu zatřídění. Je nadřazeno bývalým stolním vínům, dnes Víno bílé, Víno růžové a Víno červené, u všech bez dalšího popisu a vínům kategorie CHZO (Chráněné zeměpisné označení).

Takové víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů sklizených a vyrobených z registrovaných vinic jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřena SZPI. Cukernatost při sběru musí být minimálně 27° NM a podíl cukru ve víně se nesmí zvyšovat přidáním sacharózy. Hrozny se mohou sbírat a zpracovávat pokud je teplota maximálně - 7°C. Zmrzlá voda zaručí, že vylisovaná šťáva je extrémně koncentrovaná.

 

Ve stejné kategorii CHZO jsou pak klasifikována další vína nesoucí označení jakostní víno zemské, jakostní víno odrůdové či VOC  nebo vína s vyšším přívlastkem označená kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, slámová.

 

Ledové víno je vzácnost, která se především díky počasí nemusí podařit každý rok. Hotová vína jsou velice extraktivní a bohatá s vysokým zbytkovým cukrem.

Slámové víno

Slámová vína jsou přívlastková vína, která patří do germánského způsobu zatřídění. Je nadřazeno bývalým stolním vínům, dnes Víno bílé, Víno růžové a Víno červené, u všech bez dalšího popisu a vínům kategorie CHZO (Chráněné zeměpisné označení).

Takové víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů sklizených a vyrobených z registrovaných vinic jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřena SZPI. Cukernatost při sběru musí být minimálně 27° NM a podíl cukru ve víně se nesmí zvyšovat přidáním sacharózy. Hrozny se po sběru ukládají a po dobu min. 3 měsíců probíhá jejich další vysychání. Tím se zahušťuje obsah v bobulkách a při následném lisování je zaručeno, že vylisovaná šťáva je extrémně koncentrovaná.

 

Ve stejné kategorii CHZO jsou pak klasifikována další vína nesoucí označení jakostní víno zemské, jakostní víno odrůdové či VOC  nebo vína s vyšším přívlastkem označená kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledová.

 

Slámové víno je nejkoncentrovanější produkt, jaký se dá ve formě vína vyrobit. Výtěžnost je velice malá a cena tomu musí odpovídat. Hotová vína jsou extrémně sladká, plná a koncentrovaná.

 

Další zajímavé informace + zatřídění seřazené strukrutovaně najdete v tabulce zde.


Napsal:

Jakub Adámek, 5. 2. 2019

 


zpět na výpis článků



 
Máte zájem o zaslání newsletteru?

Sledujte nás:

S láskou k vínu provozuje

Krobelus s.r.o.
Masarykova 118, 664 42 Modřice
IČ: 262 66 245

 Zobrazit na mapě

Obchodní podmínky • Reklamační řád • Osobní údaje

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line;
V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

© 2016 - design by 321design

Eshop by Reperio

NAHORU