On-line velkoobchod s vínem Krobelomat

Vinařství

Manuál k burčáku pro všechny nadšené prodejce

Víte, co je to burčák, jaký je rozdíl oproti částečně zkvašeným hroznovým moštům nebo jak jej svým zákazíkům nabízet v té nejlepší kondici?


 
 

Manuál správného burčáku

Ke konci léta a začátku podzimu na vinicích neodmyslitelně patří první sklizně hroznů a následná výroba vína. Dnes se proto podíváme na zoubek částečně zkvašeným hroznovým moštům a burčákům, které jsou vlastně pouze meziprodukty při výrobě vína. Díky tomu, že první burčáky bývají k dispozici už pár dní po začátku kvašení moštu a také díky vyváženému poměru cukrů, kyselin a alkoholu bývají velmi oblíbené mezi veřejností.

Jaký je rozdíl mezi burčákem a částečně zkvašeným hroznovým moštem?

    Nejdůležitější pro člověka, který hroznový mošt prodává, je znát rozdíl mezi pojmem

    • ČZHM je stejný produkt, který ale vzniká z hroznů dovezených ze zahraničí.
    • burčák může být označován pouze produkt, který je vyrobený čistě z tuzemských hroznů.

    Hlavním důvodem prodeje ČZHM u nás je nepoměr mezi nabídkou a poptávkou u pravého burčáku. Pravého českého burčáku totiž nevzniká tolik, aby pokryl poptávku ze strany veřejnosti.

    Z hlediska procesu zpracování ani kvality tak není mezi burčákem a ČZHM vůbec žádný rozdíl. Kvalita samotného výsledného produktu vychází z kvality konkrétních hroznů a z jejich zpracování samotným vinařem.

     

    Co je to burčák?

    Burčák a částečně zkvašený hroznový mošt (ČZHM) je meziprodukt mezi čerstvou šťávou z vymačkaných hroznů na začátku a vínem na konci. Vzniká při procesu kvašení, při kterém se mění cukry na alkohol. Při samotné konzumaci je žádoucí tzv. bouřlivé kvašení, kdy je cukr přeměněn na alkohol asi z 50 %. Obsah alkoholu v tomto stavu dosahuje hodnot okolo 4-6 % objemu.

    Jak má správně mošt vypadat a chutnat?

    Bohužel na tuto otázku není jednoduchá a vlastně ani správná odpověď. Chuť i barva je zcela závislá na odrůdě hroznů, ze kterých se daný mošt vyrábí.

    Mezi zákazníky je za atraktivní barvu považována zpravidla světlá, nicméně ani tmavší barvy s odstíny do zelené až hnědé nemusí být na škodu.

     59d3dfae0495f-1150.jpg

    Správný prodej moštu v bodech

    • Mošty by se neměly prodávat ve fázi úplné šťávy, ani ve fázi kdy už dominuje alkohol – tehdy už je mošt přešlý.
    • Ideální stav moštů při prodeji je blízko před fází „bouřlivého kvašení.
    • Mošty se distribuují zpravidla ve stavu rozperlené šťávy, což není fáze kvašení k prodeji optimální.
    • Mošty je žádoucí nechat na provozovně rozkvasit, následně proces kvašení regulovat (brzdit) přiléváním šťávy nerozkvašené.
    • Míchání moštů je tedy žádoucí a pro prodej moštů v optimálním stavu nezbytné.
    • Rychlost kvašení moštů lze zásadně ovlivnit teplotou prostředí, ve kterém se mošt skladuje - nízká teplota totiž proces kvašení zpomaluje.
    • Mošt je přešlý tehdy, pokud v jeho chuti dominuje hořká nebo kyselá chuť. Takový mošt už neprodáváme a ani nerozmícháváme s čerstvou šťávou.
    • Zákvas (kvasnice ze spodu barelu) nevyhazujeme! Může se stát, že mošty dojdou od výrobce méně rozkvašené, samotný proces kvašení se tak přidáním zákvasu nastartuje a tím se také výrazně urychlí.

     

    Skladování burčáku v temperovaném skladu

    U nás skladujeme burčák ve chlazených skladech

     

     


    zpět na výpis článků

     


     
    Máte zájem o zaslání newsletteru?

    Sledujte nás:

    S láskou k vínu provozuje

    Krobelus s.r.o.
    Masarykova 118, 664 42 Modřice
    IČ: 262 66 245

     Zobrazit na mapě

    Obchodní podmínky • Reklamační řád • Osobní údaje

    Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
    Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line;
    V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

    © 2016 - design by 321design

    Eshop by Reperio

    NAHORU